czwartek, 26 kwietnia 2012

sobota, 14 kwietnia 2012

TORT CHOPPER







Tort urodzinowy dla wielkiego fana amerykańskich motocykli:)
W środku tort słonecznikowy ( dodatkowy biszkopt plus 0,5 masła utartego z 0,5 kajmaku jako podkład pod masę plastyczną)

niedziela, 8 kwietnia 2012

TORT HELLO KITTY




Tort o smaku truskawkowym

Biszkopt z 4 jaj

Nadzienie:
0,5l śmietanki 36 %
1 opakowanie mrożonych truskawek
2 galaretki rozpuszczone w połowie ilości wody

dżem truskawkowy jako izolacja między masą a tortem

TORT HELLO KITTY



W środku tort mleczna kanapka

Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 1 szklanka cukru
  • 525 g masła
  • 18 g cukru wanilinowego (1,5 torebki)
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części i przełożyć masą.

TORT MOTYL



W środku tort egipski,  jak go posmakowałam pierwszy raz zaraz po zrobieniu pomyślałam sobie że "szału nie ma" ,ale gdy odłożyłam go do lodówki i posmakowałam następnego dnia o wiele bardziej mi smakował i muszę powiedzieć że chętnie go upiekę ponownie bo jest wart pieczenia i jest naprawdę pyszny.

Blaty orzechowe (upiec 4 takie same) tortownica 26 cm:
60 g zmielonych drobno orzechów laskowych
3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka mąki pszennej
3 duże białka


Składniki Na Masę Budyniowo-Maślaną:
15 żółtek
12 płaskich łyżek cukru pudru
7 pełnych łyżek mąki pszennej
500 ml mleka
300 g masła o temp. pokojowej
1 łyżka spirytusu/2 łyżki wódki
1 łyżka aromatu waniliowego

Składniki Na Masę Śmietanową:
300 g cukierków "Krówki" (nie ciągutki, lecz kruche)
500 ml śmietany 36 %/30 % + 2 usztywniacze
180-200 g uprażonych orzechów laskowych

Przygotowanie  blatów orzechowych:
  1. Ubić białka na sztywno.
  2. Stopniowo dodawać cukier puder.
  3. Ubijać do momentu uzyskania białej i lśniącej masy.
  4. Posypać po całej powierzchni mąką i orzechami.
  5. Wymieszać delikatnie i dokładnie, aby masa nie straciła puszystości.
  6. Włączyć piekarnik na 170* C.
  7. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Posmarować lekko masłem/margaryną (wtedy upieczony blat prawie ześlizgnie się nam podczas wyciągania).
  9. Wyłożyć równo masą na blat orzechowy.
  10. Wstawić do piekarnika.
  11. Piec 20-25 min. do momentu, kiedy lekko się zarumieni.
  12. Ok. 7-5 min. przed zakończeniem pieczenia blatu, przygotować następny wg tych samych czynności.
  13. Upieczony blat natychmiast wyciągnąć z formy.
  14. Przełożyć na duży talerz.
  15. Masę na następny blat wyłożyć równo na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  16. Z drugim blatem postąpić tak jak z poprzednimi.

  17. Przygotowanie Budyniu:
    1. Do żółtek dodać cukier puder, mąkę i połowę zawartości mleka.
    2. Zmiksować.
    3. W garnku/rondlu na średnim płomieniu doprowadzić do zagotowania drugą połowę mleka.
    4. Przyrządzoną wcześniej mieszankę z mlekiem, wlać do gotującego się mleka.
    5. Mieszać stale ( najlepiej drewnianą szpatułką, odgarniając przywartą do dna warstwę budyniu, ponieważ jest to nieuniknione).
    6. Odstawić z płomienia.
    7. Ostudzić (przed miksowaniem z masłem zdjąc korzuch z budyniu).

    Krówki:
    1. Cukierki "Krówki" posiekać lub pokroić na małe kawałki, które będą odpowiadać nam samym.

      Przygotowanie Masy Budyniowo-Maślanej:
    1. Masło utrzeć/zmiksować ze spirytusem/wódką i aromatem waniliowym na puszystą i kremową masę.
    2. Dodawać po łyżce budyniu, stale miksując, aż masa stanie się jednolita.

    Przygotowanie Masy Śmietanowej:
    1. Dobrze schłodzoną śmietanę (inaczej się nie ubije) ubić na sztywną masę.
    2. Dodać uprażone, a następnie posiekane orzechy (odrobinę można zostawić dla dekoracji).
    3. Dodać połamany karmel/posiekane lub pokrojone "Krówki" (odrobinę można zostawić dla dekoracji).
    4. Wymieszać delikatnie i dokładnie.

    Przygotowanie Końcowe:
    Tort układać wg warstw:
    * dla ułatwienia można sobie wcześniej podzielić masę bydyniowo-maślaną na 4 równe części (ja każdą włożyłam do innej miseczki), poniewaz jest jej sporo
    1. 1/2 blatu orzechowego (każdy blat przekroic na pół poziomo w ten sposób będziemy miec 4 blaty)
    2. 1/4 masy budyniowo-maślanej
    3. 1/3 masy śmietanowej
    4. 2. blat orzechowy
    5. 1/3 masy budyniowo-maślanej
    6. 1/2 masy śmietanowej
    7. 3. blat orzechowy
    8. 1/2 masy budyniowo-maślanej
    9. pozostałość masy śmietanowej
    10. blat orzechowy
    11. obsmarowac pozostałym kremem
    Tort należy włożyć na kilka godzin do lodówki, w momencie, kiedy masa z masłem "zetnie" się całkowicie, możemy go kroic.


piątek, 6 kwietnia 2012

TORT CZEKOLADOWY




Biszkopt:
5 jajek
6 łyżek cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o średnicy 26cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.


Krem:
1 l śmietany
4 gorzkie czekolady
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić od czasu do czasu zamieszać i jeszcze płynną lecz przestudzona czekoladę powoli dodawać do ubitej śmietanki. Zmiksować i przekładać tort.

Poncz:
filiżanka naparu z kawy
łyżeczka cukru 
1 kieliszek wódki 

Polewa ganache:
170 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany 36 %
25 g masła

Czekoladę połamać, włożyć do miski i odstawić.
Śmietanę wlać do rondelka i zagrzać (śmietanka ma być gorąca). Gorącą śmietanę wlać do połamanej czekolady. Po chwili gdy czekolada zmięknie, dokładnie wymieszać. Dodać masło i znów wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca.

niedziela, 1 kwietnia 2012

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Sernik naprawdę bardzo dobry i warty pieczenia, wilgotny, delikatny, nie za słodki, puszysty z tego przepisu wyszła duża blacha po same brzegi.


Składniki na ciasto:
    1 kostka masła/margaryny (250 g)
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).

Składniki na masę serową:
    1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
    pół kostki miękkiego masła (125 g)
    3 jajka
    1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Ponadto:
    brzoskwinie w puszce 
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Najsmaczniejszy na drugi dzień.